Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Νίκος Χουντής: Εντός ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον.

Νίκος Χουντής: Εντός ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον. 
Κέρκυρα, 22/04/2017 
«Με την πολιτική των μνημονίων, η χώρα δεν έχει μέλλον. Μέσα σε αυτή την Ευρωζώνη δεν υπάρχει προοπτική για την Ελλάδα να φύγει από τα μνημόνια και από την κρίση», ανέφερε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής στην  ομιλία του σε εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η ΛΑΕ Κέρκυρας την Πέμπτη 20/4/2017 στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
«Ζούμε το δράμα της ‘‘αξιολόγησης’’ και χάνουμε την ουσία. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαπραγμάτευση. Ο εθνικός στόχος να κλείσει η αξιολόγηση, είναι καταστροφή, σα να θέλεις να αυτοκτονήσεις. Εμείς λέμε τέρμα αυτή η συζήτηση, τέρμα αυτή η διαπραγμάτευση. Με διαπραγματεύσεις, με αξιολογήσεις που αργούν ή δεν αργούν, με πρόσθετα μέτρα και success stories δε βγαίνει άκρη, η εμπειρία το καταγράφει. Όσο καθυστερεί η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα γίνει», τόνισε ο Νίκος Χουντής, προσθέτοντας ότι ‘‘κλείσιμο της αξιολόγησης’’ σημαίνει νέες μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, πίεση για νέες ιδιωτικοποιήσεις. Σε 7 χρόνια μνημονίων η Ελλάδα έχει χάσει το ¼ του πλούτου της. Έχουμε απώλεια εισοδημάτων κατά 40%, απώλεια δικαιωμάτων και δημοκρατίας. Αφαιρούνται εισοδήματα και δικαιώματα από τους αδύναμους και δίνονται στους πλούσιους. Αφαιρούνται δυνατότητες από τον δημόσιο τομέα και δίνονται σε κρατικούς φορείς άλλων χωρών. Συντελείται λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Η σύμβαση με την Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια, για παράδειγμα, είναι υπόδειγμα σύμβασης αποικιακού χαρακτήρα. Δίνονται εγγυήσεις με βάση βασιλικό διάταγμα που αποτελεί τον πυλώνα της αποικιοκρατίας.
Ο Νίκος Χουντής αναφέρθηκε στην ενορχηστρωμένη οικονομική, πολιτική και ιδεολογική επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τρόικας εναντίον των χωρών στις οποίες έχουν επιβληθεί μνημόνια, ώστε όχι μόνο να παγιωθεί η επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά και να αποδοθούν στους λαούς του Νότου οι ευθύνες για την κρίση. Θέλουν, με άλλα λόγια, να πείσουν, με στερεότυπα, τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου ότι ευθύνονται αυτοί για την κατάσταση που βρίσκονται. «Οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, που τους επιβλήθηκαν Μνημόνια, δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση. Δεν ευθύνονται για την κυριαρχία ενός τραπεζικού συστήματος ‘‘καζίνο’’. Δεν ευθύνονται για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους για να πληρώνονται εξοπλιστικά προγράμματα και εργολάβοι και να φοροδιαφεύγουν εφοπλιστές και επιχειρήσεις. Οι πραγματικοί υπαίτιοι της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής των χωρών του Νότου είναι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, οι πολιτικές των Μνημονίων και τις λιτότητας», ανέφερε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, τονίζοντας ότι μέσα σ’ αυτή την Ευρωζώνη και αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα δεν έχει προοπτική.
Το όραμα της σύγκλισης, της δημοκρατίας, της εξασφάλισης έναντι εξωτερικών κινδύνων, που κατά κάποιους αποτελούσε αξιακή αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει συνθλιβεί από το ασφυκτικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού. Έχει χαθεί το δικαίωμα αποφάσεων από τα εθνικά όργανα. Τα κοινωνικά δικαιώματα μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο, ως ‘‘αξιακή αρχή’’ τίθεται πλέον η εξόφληση του χρέους! Με την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση, στο όνομα της παραμονής στην ευρωζώνη, τα μνημόνια και η λιτότητα οφείλεις να τα αποδεχθείς ως συνταγματική αρχή, να τα ενσωματώσεις στο Σύνταγμά σου!
Αναπτύσσοντας την πολιτική πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, ο Νίκος Χουντής αναφέρθηκε σε λογιστικό έλεγχο του χρέους (κατά τα υφιστάμενα διεθνή και ευρωπαϊκά προηγούμενα) που αναπόφευκτα οδηγεί σε διαγραφή του χρέους, καθιέρωση εθνικού νομίσματος και έξοδο από την ευρωζώνη. Όσο είσαι στην ευρωζώνη, είσαι υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρέπει το τραπεζικό σύστημα (τουλάχιστον η Κεντρική σου Τράπεζα) να είναι υπό εθνικό έλεγχο, ώστε να μπορείς να εξασφαλίσεις ρευστότητα, να χρηματοδοτήσεις δημόσιες επενδύσεις, να στηρίξεις ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, αναστροφή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.
«Η έξοδος από την ευρωζώνη και υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος, με παράλληλη υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών (εφαρμογή κοινωνικών ρυθμίσεων, ανάκτηση ζωτικών στοιχείων των ελληνικών υποδομών, οργανωμένο σχέδιο σε τράπεζες και δημόσιο λογιστικό με κλείδωμα της ισοτιμίας σε συγκεκριμένο επίπεδο και με διεθνείς συμφωνίες κ.α.), είναι η μοναδική πλέον λύση για την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας της χώρας», ανέφερε ο Νίκος Χουντής. Η συζήτηση αυτή γίνεται πλέον κυρίαρχη σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά στο πρόγραμμά του ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν θέτει ως προϋποθέσεις το σταμάτημα της λιτότητας, την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων, την εθνικοποίηση της ενέργειας και του νερού, αλλιώς κάνει λόγο για έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη. Και πρέπει η συζήτηση να γίνεται με αριστερούς όρους, με αριστερό πλαίσιο, με διαμόρφωση μετώπου προώθησης μιας φιλολαϊκής, ριζοσπαστικής, προοδευτικής αναπτυξιακής πολιτικής. Η διαμόρφωση ενός τέτοιου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου είναι αναγκαία, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος τα αδιέξοδα και η κρίση της ευρωζώνης να οδηγήσουν σε επικράτηση αντιλήψεων και πολιτικών δυνάμεων της ακροδεξιάς.
Το Γραφείο Τύπου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου