Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ(μ-λ), ΜΛ-ΚΚΕ Κέρκυρας: Κάλεσμα για τη συγκρότηση πρωτοβουλίας για το προσφυγικό.


Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Κερκυραίοι, Κερκυραίες

Η προσφυγική κρίση, μαζί με την οικονομική, φαίνεται να αναδεικνύεται ως μείζον ζήτημα του 21ου αιώνα και προδίδει πια την αδυναμία του συστήματος να ξεπεράσει τη συνολική του κρίση.

Οι πνιγμένοι του Αιγαίου, οι ασυνόδευτοι έφηβοι και τα μικρά παιδιά, οι οικογένειες που έμειναν μισές στο δρόμο, άνθρωποι χωρίς δυνατότητα επιστροφής, ξεσπιτωμένοι και χωρίς ελπίδα, βρίσκονται δίπλα μας για να καταδείξουν όχι μόνο τα δεινά του πολέμου αλλά και τον τυχοδιωκτισμό των ισχυρών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η «πολιτισμένη» Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερβαίνοντας ακόμα και τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, αποφάσισε να θέσει ποσόστωση για το πόσοι θα γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς ή τις μαζικές σφαγές, αποδεχόμενη μόνο 72.000 πρόσφυγες, την ώρα που πολλαπλάσιοι έχουν ξεριζωθεί. Τώρα, με τη συμφωνία Ε.Ε . -Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου, που η κυβέρνηση των μνημονιακών ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ αντιμετώπισε ως «ευλογία», οδηγούμαστε στη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης (καθώς ο έλεγχος και η «ταξινόμηση» και η «αποστολή» των προσφύγων απαιτεί τον εγκλεισμό τους) και το Αιγαίο σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Την ίδια στιγμή βαφτίζεται η Τουρκία χώρα «ασφαλής» για τους πρόσφυγες (!), μια χώρα που αντιμετωπίζει την κουρδική μειονότητα και τους αντιφρονούντες ως μείζονα εσωτερικό εχθρό –και πολλοί πρόσφυγες είναι κουρδικής καταγωγής- και έχει εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον τους.

Ωστόσο, το κίνημα αλληλεγγύης που διαφαίνεται ότι δημιουργείται σε όλη την ελληνική επικράτεια μπορεί να μας δημιουργεί ελπίδες ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πρόσφυγες ως αυτό που πραγματικά είναι, ως θύματα του «ανακατέματος της τράπουλας» των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η έμπρακτη και μαζική αλληλεγγύη σε ολόκληρη την επικράτεια μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα μαζικό και μαχητικό αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό κίνημα στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, από την αρχή οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι:

Ø      Δεν μπορεί να υπάρξει λήξη των εισροών των προσφύγων εάν δεν σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Καμία ιμπεριαλιστική επέμβαση. Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από τη Μέση Ανατολή. Να ηττηθεί κάθε συντηρητική δύναμη (βλ.ISIS). Η Συρία πρέπει να μείνει ενιαία και ανεξάρτητη ώστε να επιλέξει την ηγεσία της.

Ø      Η Ε.Ε. να πάψει να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως ορδές βαρβάρων που θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό της –υιοθετώντας την ακροδεξιά ρητορική- και να αντιμετωπίζει ένα ζήτημα ανθρωπιστικό με στρατιωτικούς όρους (ΝΑΤΟ και FRONTEX στο Αιγαίο).

Ø      Εμείς, ως λαός προσφύγων και μεταναστών για αιώνες, και κυρίως ως εργαζόμενοι που βιώνουμε την οικονομική κρίση (την ανεργία, την ανέχεια και τη μετανάστευση) θεωρούμε καθήκον μας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, με κάθε τρόπο. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι με δικαιώματα και ανάγκες που δεν επιβουλεύονται τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Θεωρούμε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο, σε δομές φιλοξενίας ανοιχτές και δημόσιες, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης (αυτό σημαίνει πως την ευθύνη πρέπει να την έχει το κράτος και όχι ύποπτες ΜΚΟ) με έλεγχο της αλληλέγγυας κοινωνίας. Ωστόσο, σήμερα, αντιμετωπίζονται από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ ως εν δυνάμει εγκληματίες που πρέπει να ζήσουν έγκλειστοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ετοιμάζουν.

Ø      Θεωρούμε πως μέσα από την ίδια την κοινωνία πρέπει να οργανωθεί ένα κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης και οι εργαζόμενοι, μέσα από τους οργανωμένους φορείς τους, τα σωματεία και τους συλλόγους τους να αγωνιστούν ενάντια στους κοινούς εχθρούς, ενάντια στις καταστροφικές για τους λαούς πολιτικές.

Ø      Παράλληλα, πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής διέλευσή τους, μέχρι τον επιθυμητό προορισμό τους, όπου ενδεχομένως θα επανενωθούν οικογένειες και συγγενείς και να ανοίξουν τα σύνορα για αυτούς που φεύγουν διωγμένοι από τις βόμβες του ISIS.

Ø      Παλεύουμε ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην περιοχή, ενάντια στην Ε.Ε. –φρούριο για τους εκτός αυτής, κάτεργο όλο και σκληρότερο για τους εντός της, σε επίπεδο οικονομικό και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα μετά από κάθε τρομοκρατικό χτύπημα. Παλεύουμε ενάντια στη συνένοχη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, που εφαρμόζει τη βάρβαρη πολιτική των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών

Εμείς, ως οργανώσεις της αριστεράς, συναισθανόμενοι την ανάγκη της κοινής δράσης, παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε τον κερκυραϊκό λαό σε ανοιχτή σύσκεψη συζήτηση για τη δημιουργία πρωτοβουλίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ- 8:00 μ.μ.

Αίθουσα Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Κέρκυρας

ΠΛΑΚΑΔΑ Τ’ ΑΓΙΟΥ

Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου