Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Πώς εξοντώνονται οι αγρότες με το νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πώς εξοντώνονται οι αγρότες με το νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

γράφει ο Σπύρος Αρμενιάκος (Βίτος)
Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγίου Ματθαίου
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας

Κέρκυρα, 19/1/2016

Η αγροτιά και το αγροτικό κίνημα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν αποφασιστικής σημασίας αγώνα που θα καθορίσει το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Η μάχη για να μην περάσει το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι μια δύσκολη και καθοριστική μάχη. Είναι μια δύσκολη μάχη γιατί οι λαϊκές μάζες, και ιδιαίτερα η νεολαία, δεν είναι στην καλύτερη  τους  κατάσταση. Το αίσθημα της απογοήτευσης από τις συνεχείς ήττες του κινήματος, και ιδιαίτερα μετά την "κωλοτούμπα" του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να βαραίνει την συνείδηση, αλλά και το αίσθημα της αγανάκτησης από το μέγεθος της επίθεσης είναι αρκετά ψηλά.

Η κυβέρνηση με τη πρότασή της για το Ασφαλιστικό δεν «σφάζει» κυριολεκτικά μόνο όλες τις συντάξεις. Η κυβέρνηση με την πρότασή της εξοντώνει και αφανίζει τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών θυμίζουν τον ξαφνικό θάνατο στο ποδόσφαιρο, δηλαδή το τελειωτικό μοιραίο και οριστικό τέλος του αγροτικού κόσμου και της παραγωγικής Ελλάδας.
  • Το κράτος αποσύρεται από οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη παρείχε.
  • Ο ΟΓΑ ενοποιείται με τα άλλα ταμεία.
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές σταματούν να καταβάλλονται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία και μετατρέπονται σε φόρο επί του εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και την περίθαλψη.
  • Προβλέπεται τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών από 7% σε 20%. Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από 1/7/2015 με 3% θα φθάσει 1/1/2019 στο 20% και, μαζί με τις εισφορές της περίθαλψης, θα αγγίξει το 27% επί του συνόλου των εισφορών. Το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος το 2019 διαμορφώνεται σε 20%.
  • Κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τους αγρότες ορίζονται τα 468,8€ το μήνα. Δηλαδή ακόμα και ζημίες αν έχει ένας αγρότης ή μηδενικό εισόδημα τότε, βάσει του νόμου, ο αγρότης θα πληρώνει 300€ το τρίμηνο. Τόσο θα οριστεί για όσους δεν έχουν εισόδημα η δόση στον ΟΓΑ.
  • Η ενοποίηση του ΟΓΑ με τον νέο φορέα σημαίνει ότι οι αγρότες θα υπόκεινται στους νέους ενιαίους κανόνες εισφορών που θα ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Δηλαδή, εκτός από το 20% που θα πληρώνουν οι αγρότες για να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στο μέλλον, θα πληρώνουν επιπλέον 6.95% για παροχές υγείας φαρμάκων. Αυτό χοντρικά σημαίνει ότι, αν ένας αγρότης δεν έχει καθόλου εισόδημα, θα πρέπει να πληρώσει 1.200€ το χρόνο. 'Η, αν ένας αγρότης έχει 5.000€ το χρόνο εισόδημα θα πληρώνει 1.347€ το χρόνο.
Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί:
  • η αύξηση της φορολογίας όπως αυτή έχει συμφωνηθεί στο 3ο μνημόνιο (από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ),
  • η αύξηση προκαταβολής φόρου από 55% σε 100%,
  • η αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια από 13% σε 23%,
  • η κατάργηση του αφορολογήτου των αγροτικών επιδοτήσεων,
τότε μιλάμε για μια πρωτοφανή, ληστρική φορολογία που θα υπερβαίνει το 50% του εισοδήματος των αγροτών. Ο πολύ φτωχός αγρότης με εισόδημα έως 5.000€, στέλνεται στο πυρ το εξώτερο, αφού το κράτος μπορεί να του πάρει φόρο και εισφορές μέχρι και το 90% του εισοδήματός του. Για τους προνομιούχους με εισοδήματα μεγαλύτερα των 6.000€ η πρόταση της κυβέρνησης είναι στην καλύτερη περίπτωση μισά-μισά. Μισά  για φόρο και ασφαλιστικές εισφορές και μισά για να ζήσει ο αγρότης την οικογένειά του και να καλλιεργήσει.

Καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές οδηγούν σε εξαφάνιση τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας.

Αυτές οι καταστροφικές κυβερνητικές προτάσεις μπορούν να σαρωθούν μόνο από ένα μεγάλο κοινωνικό αγωνιστικό μέτωπο.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας καλούν το λαό και τη νεολαία σε παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Μόνο οι συντονισμένοι, μαζικοί, ενωτικοί, πολύμορφοι και κλιμακούμενοι αγώνες μπορούν να βάλουν αποτελεσματικούς φραγμούς στην καταστροφή της αγροτιάς, της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, και ν' ανοίξουν  το δρόμο για μία ελπιδοφόρα εναλλακτική αντιμνημονιακή και προοδευτική πολιτική.

Σπύρος Αρμενιάκος (Βίτος)
Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγίου Ματθαίου
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου