Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
για τις τρέχουσες εξελίξεις.

12/1/2016

Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ συνεδρίασε για τις τρέχουσες εξελίξεις και πιο ειδικά για το θέμα του αντιασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την πολιτική εκτίμηση του Πολιτικού Συμβουλίου, ύστερα από 6 χρόνια συνεχών περικοπών στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να κατεδαφίσει ότι έχει απομείνει σε ένα ακρωτηριασμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας, θέτοντας σε εφαρμογή ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας μια επικοινωνιακή καταιγίδα με την συνδρομή των ΜΜΕ, προσπαθεί να καλύψει την πραγματικότητα, η οποία όμως βοά:

Η κυβέρνηση μέσα από το τρίτο μνημόνιο και το συγκεκριμένο σχέδιο μειώνει συντάξεις (κύριες και επικουρικές), αυξάνει εισφορές, αυξάνει τα όρια ηλικίας.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο πλήττει βάναυσα όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού σε διαφορετικούς χρόνους, με διαφορετικό τρόπο αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αρνητικό: Προκρίνει την ισοπέδωση προς τα κάτω, εισάγει ένα σύστημα τριών πυλώνων, την λογική της ιδιωτικής ασφάλισης και της εξατομίκευσης, προωθεί και ενισχύει την μαύρη εργασία .Επίσης μειώνει την συμμετοχή του κράτους στις κοινωνικές δαπάνες, αρπάζει όσα αποθεματικά επί μέρους ταμείων έχουν απομείνει, δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό υπερ-ταμείο που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Είναι ψεύδος ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο ενοποιεί το ασφαλιστικό σύστημα. Αντιθέτως μέσα σε ένα κοινό κέλυφος κατασκευάζει έναν κατακερματισμό σε χιλιάδες ατομικές περιπτώσεις, επιμερίζοντας το κόστος μεταξύ των ασφαλισμένων. Πλήττει και τους παλιούς και τους νέους ασφαλισμένους αλλά και τους σημερινούς συνταξιούχους. Με τις μεγάλες εισφορές σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση των επιστημόνων, αγροτών και επαγγελματιών ωθεί σε επαγγελματικό αποκλεισμό χιλιάδες πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες.

Με την πολιτική της η κυβέρνηση νομιμοποιεί όλες τις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων την οποία άλλωστε διευρύνει. Μόνο από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -στην οποία προέβη η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- χάθηκαν 2 δις από τα εναπομείναντα αποθεματικά των ταμείων, ποσό που είναι περίπου ίδιο με το ύψος των περικοπών που επιβάλλει στους ασφαλισμένους για το 2016. Πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί μια ψευδεπίγραφη δομική αλλαγή για να περάσει στην ουσία εισπρακτικά μνημονιακά μέτρα. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα που σε άλλες χώρες θα συζητούσαν επί χρόνια για να καταλήξουν, η κυβέρνηση επιχειρεί να το «ξεπετάξει» –ερήμην των εργαζομένων- σε διάστημα κάποιων ημερών.

Οι μόνοι σύμμαχοι της κυβέρνησης είναι η μεγαλοεργοδοσία και οι δανειστές. Υπέρ αυτών και μόνο είναι η ταξική μεροληψία της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει. Ένας και μοναδικός πρέπει να είναι ο στόχος: Να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αν η κυβέρνηση επιμείνει, τότε να ανατραπεί αυτό το νομοθετικό έκτρωμα από τους λαϊκούς αγώνες.

Καλούμε σε πανστρατιά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους νέους επιστήμονες και εργαζόμενους. Τους καλούμε να συγκροτήσουν ένα τεράστιο αγωνιστικό μέτωπο που θα ακυρώσει την μνημονιακή επέλαση. Να αξιοποιήσουν τον συντονισμό συνδικάτων, φορέων, κινημάτων, επιτροπών αγώνα. Να ξεσπάσει ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός με κεντρικά γεγονότα που θα χτίζονται στη βάση, στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς με πλατειά και αγωνιστική συσπείρωση.
Καλούμε όλη την αριστερά να συγκλίνει σε κοινή δράση και να σταματήσει την ασυγχώρητη, ιδίως μπροστά σε τέτοιες ωμές επιθέσεις, αντίληψη καθαρότητας και αντιενωτικής πρακτικής.
Καλούμε τον απλό κόσμο της αριστεράς να στοιχηθεί ενάντια σε μια πολιτική που ακυρώνει κάθε ελπίδα διεξόδου, που τσαλακώνει κοινωνικούς θεσμούς και δικαιώματα, που καταστρέφει τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους και την βάση του συλλογικού και κοινωνικού αγώνα. Δεν μπορεί στο όνομα της αριστεράς να εφαρμόζονται δεξιές πολιτικές. Δεν μπορεί η ψήφος και η ανοχή αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, να αξιοποιούνται ως άλλοθι επιβολής ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Καλούμε τους βουλευτές να καταψηφίσουν αυτό το αντιασφαλιστικό νομοθέτημα.
Καλούμε την προοδευτική διανόηση να σταματήσει να σιωπά και να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας σε μια περίοδο που καταστρέφονται οι δομές κοινωνικής ασφάλειας, οι οποίες αποτελούν τον πυλώνα του πολιτισμού και της δημοκρατίας.
Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ΛΑΕ να μπουν μπροστά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με συσπειρωτική τακτική, σχέδιο και πρωτοπόρα δράση. Να ανοιχθούν στην κοινωνία, να συμβάλλουν αμέσως και αποφασιστικά -στο επίπεδο της ευθύνης τους- στην ανάπτυξη   πολύμορφων και ενωτικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
 
Υπερασπιζόμαστε τις συντάξεις και την δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το αντιασφαλιστικό της τερατούργημα. Απαιτούμε να ληφθούν επείγοντα μέτρα για το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, για τον δραστικό περιορισμό της ανεργίας, για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος με την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και την διάθεση μέρους της δημόσιας περιουσίας στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι απόρροια των μνημονιακών πολιτικών, ότι είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που κλέβει πόρους από την κοινωνία για να αποπληρώνεται ένα δυσβάσταχτο και απεχθές χρέος. Όλο και περισσότεροι πολίτες πείθονται ότι η κατάργηση των μνημονίων και η επιλογή μιας διαφορετικής προοδευτικής πολιτικής παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας, απαιτεί την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας της χώρας και την απεμπλοκή της από την φυλακή της ευρωζώνης.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, με την αυτοτελή πολιτική της παρέμβαση, θα αναδείξει τις αιτίες της σημερινής κακοδαιμονίας αλλά και την διέξοδο, η οποία προϋποθέτει την ήττα των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, την ριζική ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων και την δραστική ενδυνάμωση της Λαϊκής Ενότητας και του μαζικού κινήματος.

Το Πολιτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Ενότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου