Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας

Συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας

Κέρκυρα 13/10/2015

Σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 τα μέλη του προσωρινού Πολιτικού Συμβουλίου Νομού Κέρκυρας της Λαϊκής Ενότητας Στέφανος Σαμοΐλης και Γιώργος Βούλγαρης αναφέρθηκαν στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση, καθώς και στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των 14 Περιφερειακών Αερολιμένων.

Το πολυνομοσχέδιο

Εκφράζουμε τη ριζική μας αντίθεση στο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο “κουρελού”, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, με διαδικασίες οι οποίες παραβιάζουν και διασύρουν τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, ενώ συνεχίζουν τις βαθιά αντιδημοκρατικές και ολοκληρωτικές μεθοδεύσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Στέφανος Σαμοΐλης. Η κυβέρνηση αυτή, το μόνο που έμαθε καλά και γρήγορα να κάνει είναι να επιβάλλει συνεχώς νέους άδικους φόρους και να αυταπατάται ότι με τις δρακόντειες ποινές μπορεί να ανακόψει την φοροδιαφυγή από ένα άδικο, δαιδαλώδες, εξουθενωτικό και αντιαναπτυξιακό φορολογικό. Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα του νομοσχεδίου είναι μόνο άλλο ένα αντιδραστικό κύμα από ένα εφιάλτη μνημονιακών δεσμεύσεων που οδηγεί σε συντάξεις ελεημοσύνης και στο τέλος κάθε δημόσιας κοινωνικής διάστασης στο ασφαλιστικό.
  •  ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Στο πεδίο της φορολογίας, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής για τα ενοίκια από το 11% στο 15% για όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 και για το τμήμα εισοδήματος πάνω από 12.000 ευρώ αυξάνεται από 33% στο 35%. Η αύξηση ισχύει αναδρομικά από 1/1/2015. Επίσης αυστηροποιείται το πλαίσιο για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ με άμεση κατάσχεση.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο φέρνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ. Ειδικότερα, αυξάνονται αναδρομικά από την 19η Αυγούστου του 2015 τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022 και επιβάλλεται πρόστιμο επιπλέον 10% σε όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από ο,τι προβλέπουν τα νέα όρια. Παράλληλα, το πολυνομοσχέδιο, προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων από τον "κουμπαρά" του ασφαλιστικού (ΑΚΑΓΕ) αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Επίσης, καταργείται η δυνατότητα επιλογής έως δύο κατωτέρων ασφαλιστικών κλάσεων στο ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί), η δυνατότητα συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων χρεών - μελλοντικής σύνταξης ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και η αποποινικοποίηση των οφειλών προς των ΟΑΕΕ.
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας, ο νόμος για τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
Σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο τομέα της Υγείας, οι τιμές των φαρμάκων, βάσει των οποίων τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν το συγκεκριμένο φάρμακο, μετά την λήξη της περιόδου προστασίας τους (off patent) μειώνεται στο 50% της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση προστασίας των δεδομένων (on patent) είτε εναλλακτικά στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το ποια είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή. Σύμφωνα με φορείς της φαρμακευτικής αγοράς, το μέτρο αυτό, αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα κάτω πολλά ήδη φθηνά φάρμακα, με κίνδυνο να αποσυρθούν σε περίπτωση που η παραγωγή και η εμπορία τους καταστεί ασύμφορη από τις εταιρείες.
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, ύψος συντάξεων, δυνατότητες κάλυψης ελλειμμάτων των Ταμείων και πρόσβασης στο ασφαλιστικό σύστημα σαρώνονται από το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Αυξάνονται αναδρομικά από την 19η Αυγούστου του 2015 τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, επιβάλλεται πρόστιμο επιπλέον 10% σε όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από ότι προβλέπουν τα νέα όρια, ενώ καταργείται η δυνατότητα των ελλειμματικών ταμείων να προσφύγουν στον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού, το Α.Κ.Α.ΓΕ. για να κλείσουν τις "τρύπες" τους.

Τα Περιφερειακά Αεροδρόμια

Ο Γιώργος Βούλγαρης, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η παράνομη – αντισυνταγματική – αντιδημοκρατική υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και των κρατικών μας υποδομών. Τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις, που ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της κερδοφορίας τους.  Με την ιδιωτικοποίησή τους, παραδίδεται η τουριστική πολιτική της χώρας σε γερμανικά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία πλέον καθετοποιούν την παραγωγή του τουριστικού προϊόντος. Θα διοχετεύουν αφορολόγητα τα κέρδη τους στο εξωτερικό και μόνο ένα μικρό τμήμα των εσόδων θα παραμένει στην τοπική οικονομία της χώρας. Το ξεπούλημα του Κρατικού Αερολιμένα Κέρκυρας στο Γερμανικό Δημόσιο πρέπει να σταματήσει τώρα.

Η Λαϊκή Ενότητα Κέρκυρας στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στα 14 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια καθώς και των τοπικών φορέων για την ακύρωση της εκποίησης τους.  Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για σύγχρονα, αξιοπρεπή, ασφαλή, ελληνικά κρατικά αεροδρόμια, που θα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας και δεν θα εξυπηρετούν άλλα οικονομικά ή γεωπολιτικά συμφέροντα.

Καλούμε τον Κερκυραϊκό λαό, τους πολίτες και τους φορείς, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, αντιδρώντας στην επιθεώρηση της «FRAPORT-ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ» στο αεροδρόμιο Κέρκυρας.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου