Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Για το εκλογικό αποτέλεσμα – για την παραπέρα δράση μας.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα – για την παραπέρα δράση μας.
Εκτιμήσεις της Ολομέλειας της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 
Κέρκυρα 01/10/2015

Συνεδρίασε την Δευτέρα 28/9 η Ολομέλεια της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας, για μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και για τον προγραμματισμό δράσης. Μεταφέρθηκαν οι εμπειρίες από την προεκλογική μας καμπάνια και την επαφή μας με τους πολίτες. Αναπτύχθηκε μια πλούσια και γόνιμη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και προτάσεις για την «επόμενη ημέρα».

Α. Η Ολομέλεια εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη δεν σηματοδοτεί θετική εξέλιξη στην πολιτική ζωή της χώρας. Αντικατοπτρίζει την απογοήτευση και τη σύγχυση που προκάλεσε σε μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων η  επιβολή του τρίτου Μνημονίου. Το γεγονός ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη ήρθε αμέσως μετά τη μεγάλη ανάταση του «ΟΧΙ» και συνομολογήθηκε από μια ηγεσία που μιλάει στο όνομα της Αριστεράς, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στη λογική ότι τάχα «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας σχέδιο εκλογών-εξπρές, καλλιεργώντας ανεδαφικές προσδοκίες και ψευδή διλήμματα («δεύτερη ευκαιρία», «μικρότερο κακό», «ισοδύναμα μέτρα», «παλιό-νέο») ολοκλήρωσε την μνημονιακή μετάλλαξή της, χωρίς ουσιαστικές κοινοβουλευτικές απώλειες. Η δύναμη που αγωνίζεται για μια μάχιμη, ριζοσπαστική, εναλλακτική λύση για το σήμερα, και όχι για το ακαθόριστο μέλλον, η Λαϊκή Ενότητα, έμεινε για πολύ λίγους ψήφους εκτός Βουλής. Η ανάδειξη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής σε τρίτο κόμμα αποτελεί ανησυχητική προειδοποίηση. Ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός η κατάκτηση βουλευτικής έδρας από την Χρυσή Αυγή στην Κέρκυρα, μας βάζει ως καθήκον την οικοδόμηση μετώπου απέναντι στον νεοφασιστικό κίνδυνο.

Β. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Λαϊκής Ενότητας υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών μας. Σε αυτό συνέτειναν αντικειμενικοί, αλλά και υποκειμενικοί παράγοντες. Ένας πολιτικός σχηματισμός που γεννήθηκε μόλις 28 ημέρες πριν από τις εκλογές-εξπρές, χωρίς οικονομικά μέσα και υποδομές, με το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης εχθρικά τοποθετημένα απέναντί του, ήταν αναπόφευκτο να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα οργάνωσης και επικοινωνίας. Η δημιουργία ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απότοκο της μνημονιακής και αρχηγοκεντρικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολούθως η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, έγιναν με σημαντική καθυστέρηση, αφήνοντας ασφυκτικά μικρά χρονικά περιθώρια ανάδειξης του χαρακτήρα και των θέσεων του σχήματος.

Στους αντικειμενικούς αυτούς παράγοντες ήρθαν, ωστόσο, να προστεθούν ανεπάρκειες, αδυναμίες και αστοχίες της εκλογικής μας καμπάνιας. Υποτιμήσαμε την απογοήτευση που προκάλεσε σε μεγάλο μέρος του κόσμου του “ΟΧΙ” η συνθηκολόγηση της 13ης  Ιουλίου, γεγονός που οδηγούσε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και ιδίως της νεολαίας στην αποχή. Υποτιμήσαμε τον κίνδυνο η απογοήτευση αυτή να κατευθύνει πολίτες στην κάλπη της Χρυσής Αυγής. Δεν αντιληφθήκαμε έγκαιρα την πίεση που ασκούσε σε αριστερούς πολίτες η ψεύτικη, τεχνητή εικόνα “ντέρμπι” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, όπως και τον κίνδυνο να μείνουμε εκτός Βουλής. Κρίσιμα κενά υπήρξαν στην ανάδειξη των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου. Καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα ήταν οι ανεπάρκειες στην επεξεργασία και την επικοινωνιακή προβολή της εναλλακτικής, ριζοσπαστικής μας πρότασης για τον τερματισμό της λιτότητας και την αναδιανομή του πλούτου, με ορίζοντα τον σοσιαλισμό, πρότασης που περιλαμβάνει (ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό) την έξοδο από την ευρωζώνη.

Οι παραπάνω παράγοντες συνέβαλαν και στο τοπικό αποτέλεσμα της Κέρκυρας, παρόλο που στην εκλογική μας περιφέρεια η Λαϊκή Ενότητα κατέγραψε το μεγαλύτερο εκλογικό της ποσοστό πανελλαδικά. Η δυναμική που είχε αναπτυχθεί στο νησί μας, τα μέτωπα στα οποία είχαμε πρωτοστατήσει (ιδιωτικοποιήσεις, αεροδρόμιο, δημόσια περιουσία, κλπ), η ανάπτυξη σε όλη την προηγούμενη περίοδο σημαντικής κοινοβουλευτικής δράσης για την υπεράσπιση και προώθηση των λαϊκών συμφερόντων, η δυναμική υπεράσπιση του λαϊκού ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, η κινηματική μας παρουσία, η συνεπής προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός πλατιού αντιμνημονιακού, δημοκρατικού, προοδευτικού και πατριωτικού λαϊκού μετώπου η οποία αποτυπώθηκε και στη συγκρότηση του τοπικού μας ψηφοδελτίου, η κινητοποίηση και στήριξη ιδιαίτερα από τη νέα γενιά, συνέβαλαν για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στην Κέρκυρα, δεν κατάφεραν όμως να αναιρέσουν τους παράγοντες που παραπάνω αναφέραμε και οδήγησαν σε εκλογική ήττα.

Γ. Στην παρούσα Βουλή, κυριαρχούν συντριπτικά οι δυνάμεις που θα προχωρήσουν στην εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, οι οποίοι θα αρχίσουν να προωθούνται άμεσα και με ταχείς ρυθμούς (περικοπές μισθών και συντάξεων, κατεδάφιση ασφαλιστικού συστήματος, ξεκλήρισμα γεωργοκτηνοτρόφων, νέα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φορολεηλασία, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, άρση των προστατευτικών ρυθμίσεων για τις 100 δόσεις, ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων,  ΑΔΜΗΕ και συρρίκνωση της ΔΕΗ). Μέτρα που αυξάνουν την λιτότητα, την παραγωγική αποδιάρθρωση, την ανεργία, την ύφεση, την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, αλλά και το δημόσιο χρέος, εντείνοντας τον φαύλο κύκλο της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας.

Παρά το αρνητικό, για το λαό, αποτέλεσμα των εκλογών, το μνημονιακό καθεστώς δεν έχει οριστικά σταθεροποιηθεί και δεν είναι εύκολο να σταθεροποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Οικονομικά, το τρίτο Μνημόνιο θα αποτύχει, όπως απέτυχαν και τα προηγούμενα. Κοινωνικά, θα προκαλέσει νέες καταστροφές και αντιδράσεις, με τα βαρύτατα μέτρα που ήδη βρίσκονται επί θύραις. Αλλά και πολιτικά, η μεγάλη αποχή ήταν μια «σιωπηρή» διαμαρτυρία στο κομματικό σύστημα της «διαπλοκής», της διαφθοράς, της «κωλοτούμπας», της εθελοδουλείας και της υποταγής στις υπερεθνικές ελίτ Βρυξελλών και Βερολίνου. Δεν είναι τυχαίο που 800.000 πολίτες που είχαν ψηφίσει το Γενάρη (8.243 στην Κέρκυρα) δεν κατέβηκαν τώρα στις κάλπες. Τα παλιά και νέα μνημονιακά κόμματα έχασαν περισσότερους από 900.000 ψήφους (9.462 στην Κέρκυρα). Από την άλλη πάνω από 550.000 πολίτες (πάνω από 7.500 στην Κέρκυρα) εμπιστεύθηκαν αριστερά, αντιμνημονιακά και κομμουνιστικά ψηφοδέλτια. Αλλά και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά συμφωνεί με τη μνημονιακή του μετάλλαξη.

Η Λαϊκή Ενότητα θα απευθυνθεί χωρίς προκαταλήψεις σε όλο αυτόν τον κόσμο, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή ενότητα δράσης στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και το διάλογο, για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς και τη μεγάλη κοινωνική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Με την παρέμβασή μας μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ενεργά ρήγματα, να μετατρέψουμε την οργή και την απελπισία σε αγωνιστική κοινωνική δύναμη. Προϋπόθεση γι’ αυτό να σπάσουμε τη λογική της «ανάθεσης» που καλλιεργήθηκε έντεχνα τα τελευταία χρόνια σε πλατιά λαϊκά στρώματα υπέρ της ενεργητικής πολιτικής δράσης.

Δ. Η πολιτική επίδραση της Λαϊκής Ενότητας είναι πολύ μεγαλύτερη της πρώτης εκλογικής της καταγραφής. Σε ελάχιστο χρόνο συσπειρώσαμε γύρω μας έναν πολύ αξιόλογο αριθμό έμπειρων αγωνιστών και νέων ανθρώπων, που αποτελούν εγγύηση για το μέλλον της προσπάθειάς μας. Με όλες της τις αδυναμίες, η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να αποτελέσει μια μάχιμη δύναμη ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών, μια κρίσιμη μαγιά για το μεγάλο κοινωνικοπολιτικό μέτωπο φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα καταστρεφόμενα λαϊκά στρώματα της χώρας μας.

Το προσωρινό Πολιτικό Συμβούλιο Νομού Κέρκυρας της Λαϊκής Ενότητας θα εργαστεί για τη γρήγορη οργανωτική της ανάπτυξη στην Πόλη και την ύπαιθρο. Με ανοιχτές διαδικασίες βάσης, με δημοκρατία, συλλογικότητα και συμμετοχή των μελών, θα προχωρήσουμε την προγραμματική και οργανωτική μας συγκρότηση, που θα δώσει σταθερή μορφή και σχήμα στην προσπάθειά μας. Θα εργαστούμε για την περαιτέρω ανάπτυξη της δράσης μας, για την δημιουργία ενός μάχιμου πολιτικού μετώπου με αριστερό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, πατριωτικό, προοδευτικό περιεχόμενο, που θα επιδιώξει την άμεση ανάσχεση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης αλλά και θα αποτελέσει εναλλακτική πολιτική επιλογή απέναντι στο μνημονιακό καταστροφικό μονόδρομο.

Φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε ένα αριστερό, πολυφωνικό, πολιτικό μέτωπο με αναφορά στη μισθωτή εργασία και τη σοσιαλιστική προοπτική, με μάχιμη, εναλλακτική πολιτική πρόταση ρήξης για το σήμερα κι όχι για τη Δευτέρα Παρουσία, με ανοιχτή, δημοκρατική συγκρότηση (με τη δημιουργική συμμετοχή όλων των οργανωμένων τάσεων αλλά και των ανένταχτων αγωνιστών), μακριά από γραφειοκρατικές ιεραρχίες και συναλλαγές «μικρών πολιτικών γραφείων».

Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την στενότερη και αποτελεσματικότερη σύνδεσή μας με τα κοινωνικά κινήματα και ανάπτυξη των κινηματικών δράσεων.

Θα εργαστούμε για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις οποίες θα έρθουμε αντιμέτωποι το αμέσως προσεχές διάστημα. Για την  υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανέργων και των επισφαλώς εργαζόμενων, που αποτελούν πλατιές κοινωνικές ομάδες που θίγονται σε καθημερινή βάση και δεν μπορούν να εκφραστούν σε οργανωμένους κοινωνικούς χώρους. Για τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων της Κέρκυρας, στο βαθμό που είναι εφικτό υπερβαίνοντας τους τεχνητούς διαχωρισμούς που κατά καιρούς  παρατηρούνται από αντίρροπες, εντός του συνδικαλιστικού και του εργατικού κινήματος, δυνάμεις.

Θα εργαστούμε μέσα από τα σχήματα και τα όργανα της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτελέσουμε το πολιτικό νεύρο στήριξης της δράσης τους και να προσπαθήσουμε για την προοδευτική και φιλολαϊκή επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Με την συγκρότηση και οργάνωση των Τοπικών Επιτροπών, με την επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες, στην πόλη και τα χωριά, η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ στέλνει παντού το μήνυμα του αγώνα ενάντια στα μνημόνια και τα μνημονιακά μέτρα, για την προστασία των λαϊκών συμφερόντων, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για να σταθεί όρθια η κοινωνία.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου