Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ν’ αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός με τοπικά δημοψηφίσματα για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια

Ν’ αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός με τοπικά δημοψηφίσματα για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια
Δήλωση Παναγιώτη Λαφαζάνη από το αεροδρόμιο Χανίων

Κέρκυρα 13/09/2015

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτης Λαφαζάνης λίγο πριν αναχωρήσει από την Κρήτη για να επιστρέψει στην Αθήνα, συναντήθηκε στο Αεροδρόμιο των Χανίων με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στον αερολιμένα. Σημειώνουμε πως το Αεροδρόμιο Χανίων βρίσκεται στη λίστα των 14 αεροδρομίων που θέλουν να ξεπουλήσουν οι μνημονιακές δυνάμεις (εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ).

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πλαισιωμένος από υποψήφιους βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας και νεολαίους, που κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Το αεροδρόμιο δεν πωλείται – Ανήκει στο λαό», έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συνάντηση με τον Σύλλογο των εργαζομένων στο Αεροδρόμιο. Στη συνάντηση αυτή υπογραμμίσαμε κατηγορηματικά τη ριζική αντίθεσή μας στην πώληση των αεροδρομίων της χώρας μας. Ονομάζουν μάλιστα αυτήν την πώληση, ιδιωτικοποίηση. Είναι ντροπή αυτό που λέγεται. Διότι τα αεροδρόμια τα παραχωρούν, τζάμπα κιόλας, στο γερμανικό κράτος. Σε μια γερμανική εταιρεία στην οποία το κρατίδιο της Έσσης είναι ο βασικός μέτοχος. Όπως βασικός μέτοχος επίσης είναι η αεροπορική εταιρεία Lufthansa, που κι αυτή είναι κρατική γερμανική εταιρεία. Δηλαδή αν τα αεροδρόμια ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο αυτό είναι αναχρονισμός και καθυστέρηση, ενώ αν τα δώσουμε στο γερμανικό κράτος –και μάλιστα μπιρ παρά– τότε είναι εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση για το μέλλον. Έλεος!

Εμείς λέμε ότι τα αεροδρόμιά μας δεν πρέπει να πωληθούν. Δεν πρέπει να πωληθεί ο τουρισμός μας, δεν πρέπει να καταστραφούν οι τοπικές μας κοινωνίες, οι τοπικές οικονομίες. Τα αεροδρόμια είναι πύλες εισόδου στη χώρα μας, όπως και τα λιμάνια. Αυτές οι πύλες εισόδου είναι απαραίτητες για την οικονομία για να παίζουν ένα δημόσιο αναπτυξιακό ρόλο, να παίζουν έναν κεντρικό ρόλο επίσης για την ασφάλεια της χώρας. Δημόσια, λοιπόν, λιμάνια και αεροδρόμια. Αυτή είναι η θέση μας, η τοποθέτησή μας. Θα αγωνιστούμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Και η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων δεν θα περάσει. Θα αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, μαζί με τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών και θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων για να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων στα Επτάνησα, πήρε πρωτοβουλία και αποφάσισε να διενεργήσει δημοψήφισμα στην περιφέρεια για να μετάσχουν οι πολίτες και αυτοί να αποφασίσουν αν θέλουν να πωληθούν τα αεροδρόμια ή όχι. Αυτό είναι Δημοκρατία, την οποία ακυρώνουν τα μνημόνια. Επιβάλλει τη Δημοκρατία η Περιφέρεια. Επιβάλλει δηλαδή την αρχή και τη θέση ότι ο λαός είναι κυρίαρχος και αποφασίζει για το μέλλον του, για την περιουσία του, για τα μεγάλα θέματα που τον αφορούν. Αυτό να γίνει και στα Χανιά. Να γίνει δημοψήφισμα εδώ και να δούμε οι Χανιώτες τι λένε. Θα δώσουν στους Γερμανούς το αεροδρόμιο ή θέλουν να το διατηρήσουν δημόσιο, να το ανασυγκροτήσουν ως δημόσιο, ώστε να είναι ακόμη πιο αποδοτικό, ακόμα πιο αποτελεσματικό για την εξυπηρέτηση της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού;

Το Γραφείο Τύπου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου